Neeson Murcutt + Neille

Australian Museum Project Discover

In collaboration with COX Architecture.

Project Discover, a close collaboration between COX Architecture and Neeson Murcutt + Neille, follows Crystal Hall by Neeson Murcutt Architects that re-orientated the museum to William Street, its original frontage.

The design is highly strategic. It prioritises changes that will sustain the Museum into the long-term.

The project aspires to create a singular civic space giving a ‘heart’ to the Museum; reveal and celebrate the Museum’s rich historic layering; create legibility of movement – vertical and horizontal; enable universal public access throughout; and enhance the Museum’s engagement with William Street.

The new civic space is uncovered through the removal of The Still Addition mezzanine, while the new touring gallery is placed below this space through the relocation of 3 levels of storage. Crystal Hall is connected via a new generous threshold to the Museum. A new stair engages outwardly with the city – adding new ‘delight’ in movement through the Museum.

Photography by Brett Boardman.